Energetska efikasnost

Energetska efikasnost

 

U prilici smo da vam ponudimo subvencionisane kredite za zamenu vaše stolarije, sa kvalitetnim ALU i PVC prozorima, sa garancijom i velikom energetskom efikasnošću.

Šta je energetska efikasnost?

Energetska efikasnost je proizvod planiranih i sprovedenih mera čiji je cilj korišćenje minimalne moguće količine energije. Jednostavno rečeno, energetska efikasnost predstavlja manju upotrebu energenata za obavljanje istog posla, odnosno funkcije (grejanja ili hlađenja prostora, rasvete, proizvodnje proizvoda itd.)

Energetska efikasnost u građevinarstvu utiče na smanjivanje potrošnje svih oblika energije, ugodniji i kvalitetniji boravak u objektu – kući ili zgradi, uz duži životni vek objekta, ali i doprinosi i zaštiti okoline i smanjenju emisije štetnih gasova.

Cena energije će, uslovljena globalnim i lokalnim razlozima, u narednom periodu rasti što će uticati na povećanje troškova života i stanovanja. Za krajnjeg korisnika je najvažnije da će energetski efikasne zgrade značajno smanjiti troškove grejanja, hlađenja i električne energije.

U skladu sa direktivama iz EU, čiji član Srbija treba da postane u narednom periodu, sve zgrade koje se grade, prodaju ili iznajmljuju, biće sertifikovane i kao takve biti izložene na uvid svim zaionteresovanim strankama. Drugim rečima – dobiće svoje “energetske pasoše“.

Uvođenje energetskih pasoša omogućiće zgradama da dobiju dodatno na svojoj ceni, dok će cena za zgrade sa niskim energetskim nivoom značajno opasti.

Koje su koristi od zamene starih prozora novim energetski efikasnim?

  • Smanjuju se energetski gubici, te se tako uloženi novac vraća tokom nekoliko godina u vidu manjih mesečnih računa za grejanje i hlađenje
  • Povećava se udobnost stanovanja (nema promaje, buke i vlage)
  • Povećava se vrednost same nekretnine
  • Smanjuje se prolaz štetnih sunčevih UV zračenja kroz stakla
  • Smanjuje se ispuštanje stakleničkih plinova u atmosferu
  • Postiže se duži vek trajanja objekta

Comments are closed